MENY
gamledager

5. mars 2015 Kommentarer er skrudd av for Da strømmen gikk på myntmåler… Views: 3092 Bolig

Da strømmen gikk på myntmåler…

Strømregningen er like «hellig» som kommunale avgifter og vegavgiften. Den blir bare betalt. Men i gamle dager var det en egen ordning for de som virkelig hadde betalingsvanskeligheter. De fikk nemlig ikke tegnet vanlig abonnement, men måtte betale med kronestykker på egen automat som ble satt opp i huset. Akkurat slik det er når du skal betale for å parkere bilen din i dag.

Tilbudet til de som hadde behov for strøm i «hine hårde tider» var et fast abonnement med forbruksgrense på 1.5 kilowatt. Prisen var 5 øre per kilowatt. Bruk utover det ble registrert som overforbruk. Da ble du belastet med 20 øre ekstra. De fleste abonnentene var derfor svært påpasselig med å ikke gå over grensen på 1500 watt, fordi ekstraavgiften nesten ble sett på som et lite straffegebyr. Etter hvert kom også en el-avgift på 2 øre og moms på 13 prosent. I dag bruker vi strøm og betaler nesten 20 ganger så mye som midt på 1970-tallet. Ja, uten å tenke på hvor mye som egentlig går på.

– Til å begynne med brukte folk strømmen til lys, komfyr og vaskemaskin. Bortsett fra litt varme på badet, gikk det ikke mye strøm til oppvarming av husene. Uvanlig var det derfor heller ikke at folk slapp unna med en regning på rundt 300 kroner i kvartalet, altså en strømutgift i året på rundt 1200 kroner, minnes Randi-Brith Bjørge som har jobbet med strømkunder i over 40 år.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Kommentarer

kommentarer

Tags:, , , , , ,

Kommentarer er låst