MENY
Strømvippa sørget for at norske familier ikke brukte for mye strøm. De fleste er nok glade for at den ikke lenger er del av hverdagen vår!

22. november 2016 Kommentarer er skrudd av for Hva er en strømvippe? Views: 7419 Bolig, Vanlige spørsmål

Hva er en strømvippe?

Strømvippa sørget for at norske familier ikke brukte for mye strøm. De fleste er nok glade for at den ikke lenger er del av hverdagen vår!

– Jeg husker at lyset begynte å blinke når det ble brukt for mye strøm. Jeg husker også at vi ganske ofte fikk besøk fra e-verket, som leste av måler og tok inn penger for det som var brukt. Dette var noe strømselskapene måtte gjøre fordi det ikke fantes giro den gangen, sier Gordon Hansen.

Da han vokste opp på Greåker hadde familien strømvippe i hjemmet. Den sørget for at strømmen til huset ble kuttet dersom de brukte for mye strøm. Strømvippa fungerte som en bryter som skrudde av strømtilførselen, og da måtte man skru av et taklys eller komfyren for å minske strømforbruket, slik at strømmen kom tilbake. Mange i Norge hadde denne løsningen i hjemmet.

Kunne du levd med strømvippe i dag?

Mye har endret seg siden den gang. Mens det før bare var lyset som hadde sluttet å fungere, ville både fryseren, datamaskinen, varmtvannstanken og andre elektriske dingser sluttet å fungere dersom strømmen gikk i dag.

LES OGSÅ: Da strømmen gikk på myntmåler

Du kan se det for deg; du holder på å varme opp middagsrester fra i går, har nettopp satt på en klesvask og skal bare starte oppvaskmaskinen før du går ned og setter på tørketrommelen. Idet du skrur på lyset i vaskekjelleren forsvinner strømmen i hele huset, og du må febrilsk springe rundt og slå av tingene som bruker strøm for å blidgjøre strømvippa og få strømmen tilbake. Middagen forblir kald.

Med det strømforbruket de fleste av oss har i dag, er det ikke vanskelig å forestille seg hvor frustrerende det hadde vært om strømtilførselen ble avbrutt flere ganger om dagen fordi vi brukte litt mer strøm enn planlagt.

LES OGSÅ: Det er vanskelig for oss å forestille et liv uten strøm, men barna i landsbyen Sidonge i Kenya har nettopp fått tilgang til strøm fra solcellepaneler. Les om hvorfor det gjorde at jentebarna fikk lov til å gå på skole!

Kommentarer

kommentarer

Tags:, ,

Kommentarer er låst