MENY
All strømmen du bruker til å forberede julekvelden koster deg omtrent det samme som å ta en dusj.

20. desember 2016 Kommentarer er skrudd av for Så mye bruker du på strøm på julaften Views: 1331 Bolig, Strømsparing

Så mye bruker du på strøm på julaften

Hva koster julestria deg i strømutgifter? Vi har svaret!

Før hendte det at strømmen gikk på julaften når alle i Norge skulle putte en gris i ovnen eller en sau i gryta på samme tidspunkt. Oppgraderinger i strømnettet gjør at det sjelden skjer lenger, og få bekymrer seg nå for strømbrudd når man skal steke julegrisen eller koke julefåret. Etter å ha lest denne artikkelen vil du heller ikke bekymre deg for prisen på strømmen du bruker på julaften!

5 øre for Disneys jul

Noe som overrasker mange som ikke er kjent med norske juletradisjoner, er hvor viktig det er for mange nordmenn å se på tv i julen. Mens rundt 500 000 deltar i julegudstjeneste, ser nesten 740 000 på Disneys julesending på julaften. Prisen for å se den timeslange tegnefilmen på tv er en strømutgift på omtrent 5 øre.

20 øre for å steke en Grandiosa

Mens barna ser Disney-tegnefilmer må noen ta seg av forberedelsene til julekvelden. De ti minuttene du bruker på å støvsuge barnåler og annet rask, koster omtrent ti øre i strømutgifter. Juletrebelysningen som slynger seg rundt grana bruker omtrent to watt, det betyr at den trekker strøm for oppimot to øre om dagen.

På kjøkkenet koster det rundt to kroner å ha ribba i ovnen i tre timer, mens man kan regne omtrent en krone i utgift til saus, poteter og annet som lages på kokeplatene, avhengig av hvor lenge du har dem på, og hvor høy varme du bruker. Lar du pinnekjøttet stå og dampe i tre timer koster det omtrent 1,50 kroner, og drar du i gang foodprosessoren koster det ett øre per ti minutter den er i gang.

200 000 nordmenn oppgir at de spiser Grandiosa på julaften. Den koster det 20 øre å steke.

Fem kroner for en dusj

Oppvarming av vann og bolig er det nordmenn bruker mest strøm på. Det merkes når du hopper i dusjen og bruker fem kroner på oppvarming av vann til en ti minutters dusj. Skal håret fønes kan du legge til fem-ti øre, og prisen for å rette ut krøllene med rettetang er så lav at det nesten ikke kan måles for én gangs bruk: 0,3 øre for fem minutter.

Finstasen har jo blitt vasket for anledningen, og en runde med vaskemaskinen koster 50 øre. Har du puttet klærne i tørketrommelen koster det i tillegg 1,50 kroner.

Kort oppsummert

Gjøremålene vi har listet opp her koster til sammen omtrent fem kroner. Det er ikke medregnet dusjingen; for hver person i husstanden som skal dusjes, kan du legge til fem kroner. Prisene er selvsagt ikke helt eksakte, men det gir deg en pekepinn på omtrent hva det koster å bruke produktet som alltid er der, men som man sjelden tenker på: strøm.

God jul!

PS: Strømprisene vi har brukt i utregning er inkludert nettleie og alle avgifter.

Kommentarer

kommentarer

Tags:, , , , ,

Kommentarer er låst