MENY
solcellepanel

5. mars 2015 Kommentarer er skrudd av for Sola gjør jobben for deg Views: 3640 Bolig, Solceller

Sola gjør jobben for deg

To fluer i en smekk? Solcellepaneler som taktekke? Skal du skifte tak, dekk det med solcellepaneler i stedet for kostbar taksten. Spar penger og lag din egen strøm!

Ja, forholdene for solkraft er bedre i Norge enn man skulle tro. Foreløpig ligger vi riktignok langt bak nabolandene våre, både på pris og det å få fart på utbyggingen, men nå er det ikke lenger noen grunn til å skylde på for lite ”norsk” sol. I deler av Norge er det nå målt opp til 10 prosent høyere innstråling enn det som tidligere har vært målt! Det gjelder særlig på Sør- og Østlandet.

Solfangere kan gi oss varmt vann og muligheter for oppvarming. Det egner seg spesielt godt i kombinasjon med vannbåren gulvvarme. Solstrøm kan også hjelpe oss til å dekke deler av strømforbruket i hjemmet. Gjennom et styringssystem kommuniseres det trådløst med for eksempel hvitevarer som oppvaskmaskin og vaskemaskin, slik at de ikke starter før kraftproduksjonen ( via solcellepanelene) på taket ditt er tilstrekkelig til å drive enhetene. For forbrukeren gjør det ingen forskjell; du setter bare på maskinen det gjelder før du går på jobb og når du kommer hjem er klærne og servicet – ferdig vasket!

Ja, solcelleanlegg for boliger er i ferd med å bli en forbrukervare på linje med møbler. Den svenske møbelgiganten IKEA har nemlig begynt å selge solcellepaneler til hjemmebruk i sine butikker i Storbritannia. Solcellene produseres i Kina og et pakkesystem ( 3.36 kW) skal koste rundt 55.000 kroner.  Prisen inkluderer konsultasjons- og designservice, installasjon, reparasjoner og et system som viser hvor mye energi som brukes, i følge Stavanger Aftenblad.

Energieffektivisering av bygg vil være den store driveren for solceller i Norge. Nå ser vi at solceller kan konkurrere med dyrere bygningsmaterialer på tak og vegger. Så har du planer om å skifte taket på huset ditt, eller kanskje er der at du skal bygge nytt hus, kan solcellepanelene i seg selv, være en erstatning for taksten og øvrige byggematerialer.

Hvis du ønsker større komfort på hytta, kan solcellepaneler i kombinasjon med rett elektronikk gi deg lys, energi til å drive TV og ladere for PC- og mobiltelefon.  For dem som har el-bil og vil ”tanke opp” før hytteturen og kanskje ikke minst, for å sikre nok energi til hjemturen, er solcellepaneler tingen!

Les også:

Joakim har montert solceller på taket

 

 

 

Kommentarer

kommentarer

Tags:, , ,

Kommentarer er låst